Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Γυναίκα – Επαγγελματίας….και Αθλητισμός!

Η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (ΕΓΕ) του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, παρουσιάζει τη δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση της δράσης «Γυναίκα και Επαγγελματίας».

Το θέμα που επιλέχθηκε για το αφιέρωμα της δράσης είναι ο «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» και φιλοξενεί καταξιωμένες επαγγελματίες του Ευόσμου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό.

 

Βύρου Χρυσούλα

Ιδιοκτήτρια του κολυμβητηρίου Swimming Family Academy

 

Η Χρυσούλα Βύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα χημείας του ΑΠΘ. Η αγάπη της για τα παιδιά και τον αθλητισμό την ώθησαν να ανοίξει το κολυμβητήριο Swimming Family Academy στον Εύοσμο. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της πάνω στη χημεία και με την βοήθεια έμπειρων ανθρώπων ίδρυσε το μεγαλύτερο κλειστό κολυμβητήριο στον Εύοσμο που είναι ένα από τα λίγα σε όλη την Ελλάδα που λειτουργεί χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών για την απολύμανση του νερού, καθώς συνδυάζει την τριπλή μέθοδο της ηλεκτρόλυσης θαλασσινού άλατος, UVC και όζον, στελεχώνοντας το παράλληλα με άτομα ειδικά καταρτισμένα και γεμάτα αγάπη για τα παιδιά και τον αθλητισμό, δημιουργώντας έτσι έναν ασφαλή, όμορφο και γεμάτο χαμόγελα χώρο.

 

 • Ποια είναι η θέση της γυναίκας επαγγελματία στον χώρο του αθλητισμού κατά τη γνώμη σας; Υπήρξαν δυσκολίες για εσάς και με ποιον τρόπο τις αντιμετωπίσατε;

 Ο αθλητισμός, ως επάγγελμα, αποτελεί ένα ευρύ και γρήγορα αναπτυσσόμενο κλάδο της οικονομίας. Έχει αναγνωριστεί σε σημαντικό βαθμό ως πεδίο ενίσχυσης της ισότητας των δύο φίλων. Παρόλ’ αυτά θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες έτσι ώστε να ενισχυθεί το δικαίωμα των γυναικών να κατακτήσουν, όχι μόνο τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ενεργή δράση τους με τον αθλητισμό, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που τον αφορούν.

Φυσικά και υπήρξαν πολλές δυσκολίες, το μυστικό όμως είναι να μη σε ρίχνουν κάτω, αλλά να σε πεισμώνουν περισσότερο και χρησιμοποιώντας την γυναικεία επιχειρηματική ευφυΐα και λογική, καθώς και την ευγένεια, να προσπαθείς να τις ξεπεράσεις.

 

 • Ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του αθλητισμού για τη σωματική και την πνευματική υγεία;

 Ο αθλητισμός, αποτελώντας σημαντική πτυχή της ζωής μας, προάγει τη σωματική και πνευματική υγεία τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, ανεξαρτήτου ηλικίας. Με τη σωματική άσκηση ο αθλούμενος αποκτά αγωνιστικότητα, αυτοκυριαρχία, θέληση, αποφασιστικότητα, πειθαρχία, σεβασμό στους άλλους και θάρρος. Ενισχύεται η εκπαίδευση, η επικοινωνία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνικοποίηση και η ομαδικότητα. Σε κάθε προπόνηση, και ειδικά μέσα στο νερό όπου οι πιθανότητες κακώσεων είναι πολύ λίγες λόγω της άνωσης, η διάθεση μας ανεβαίνει καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο σωματική και ψυχική ευεξία.

 


 • Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο που αθλείται ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο (ατομικά, ομαδικά, δια ζώσης, διαδικτυακά, κ.ά.); Πόσο έτοιμη ήταν η επιχείρησή σας για αυτές τις αλλαγές; 

Το τελευταίο χρόνο ζήσαμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν ήμασταν έτοιμοι να διαχειριστούμε, τουλάχιστον στην αρχή. Ο κόσμος στράφηκε στην άθληση όντας ίσως και η μοναδική διέξοδος διαφυγής. Το περπάτημα, το τρέξιμο και η ατομική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους κυριάρχησαν σημαντικά στην καθημερινότητα μας. Η διαδικτυακή  εκπαίδευση και άθληση εισέβαλε στη ζωή μας ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες, περιορίζοντας μας σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επιλογής αθλήματος και είδους άθλησης.

Η επιχείρηση μας όπως και κάθε τι που δραστηριοποιείται στον αθλητισμό τέθηκε σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως κλειστό κολυμβητήριο μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο δια ζώσης οπότε περιμέναμε υπομονετικά την ανακοίνωση της ημερομηνίας και του τρόπου ανοίγματος μας. Σίγουρα τώρα είμαστε πιο προετοιμασμένοι και έτοιμοι να προσαρμοστούμε στις καινούργιες συνθήκες τηρώντας όλα τα μέτρα και προσφέροντας την δυνατότητα της άθλησης στους χώρους μας, είτε ομαδικά είτε ατομικά.

 

 •  Τι πιστεύετε ότι θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού – εκτός από χρηματικές ενισχύσεις?

Ο αθλητισμός ως επάγγελμα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να εδραιώσει τη θέση του στον κλάδο της οικονομίας. Πολλές οι ενέργειες που απαιτούνται τόσο από μέρους της πολιτείας όσο και δικού μας. Πλήθος πραγμάτων πρέπει να αλλάξουν έτσι ώστε να ενισχυθεί η αθλητική επιχειρηματικότητα.

* Η ενημέρωση για τα οφέλη του αθλητισμού στη ζωή μας θα πρέπει να είναι διαρκής.

* Θα πρέπει να ενταχθεί ο αθλητισμός ως μάθημα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και όχι μόνο η άθληση που ισχύει τώρα.

* Τα Μ.Μ.Ε. αφιερώνουν χρόνο μόνο σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων, ενώ οι αντίστοιχες ενημερωτικές εκπομπές δεν προάγουν τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής αλλά ως ένα απλό θέαμα.

* Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων από την πολιτεία μας θα πρέπει να αυξηθεί τόσο σε πλήθος όσο και σε γκάμα, ωθώντας έτσι τους πολίτες στην άθληση.

* Σημαντικό ρόλο παίζει η επιμόρφωση, παρέχοντας η πολιτεία ειδικά σεμινάρια αθλητικού μάρκετινγκ που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησης.

* Πολύ σημαντική είναι και η απλοποίηση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης, οι οποίες εκτός από πολύπλοκες είναι και πολύ χρονοβόρες.

* Τέλος, σχεδόν όλος ο αθλητισμός στηρίζεται σε νόμους που θεσπίστηκαν δεκαετίες πριν καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό τους για την ομαλότερη λειτουργία του.

 

 • Αθλητισμός και δημότες Ευόσμου… αθλούνται οι συνδημότες μας και, αν ναι, ποιες είναι οι ηλικίες που ασχολούνται περισσότερο με τον αθλητισμό;;

Οι δημότες μας έχουν αρχίσει να στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τον αθλητισμό και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η άθληση δεν έχει ηλικία και αυτό το βλέπουμε καθημερινά από το μεγάλο εύρος ηλικιών που έχουν τα μέλη μας. Έχουμε κολυμβητές από κούνια (6 μηνών) μέχρι και ενήλικες. Προσπαθούμε να προσφέρουμε προγράμματα άθλησης όπως baby swimming, εκμάθηση ανηλίκων και ενηλίκων καθώς και υδρογυμναστική για να ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Παλιότερα τα παιδιά ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με τον αθλητισμό, τελευταία όμως αυτό έχει αλλάξει πολύ και σιγά σιγά βλέπουμε και την δική μας κολυμβητική οικογένεια να μεγαλώνει και να αποκτά μέλη από όλες τις ηλικίες. Ευχόμαστε, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, να συνεχίσουμε να αθλούμαστε και να γίνει ο αθλητισμός τρόπος ζωής για όλους μας.

 

Στάνη Σταυρούλα

Ιδιοκτήτρια του παραρτήματος Curves του Ευόσμου

 

 

Η Σταυρούλα Στάνη είναι ιδιοκτήτρια του παραρτήματος CURVES του Ευόσμου, ενός γυμναστηρίου με concept 30 λεπτά γυμναστικής ΜΟΝΟ για γυναίκες. Αποφοίτησε από το τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού ( Τ.Ε.Φ.Α.Α.) της Κομοτηνής το 2005. Ακολουθεί τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Έχει ασχοληθεί με την κολύμβηση για 4 χρόνια και το μπάσκετ για 21 χρόνια, χρόνια τα οποία ξεκάθαρα καθόρισαν τη ζωή της. Έχει καταφέρει να κάνει αυτό που αγαπά επάγγελμα. Στόχος της είναι να μεταδώσει σε όλα τα μέλη της την “δια βίου άσκηση”  γιατί έχει δει με τα μάτια της τα οφέλη αυτής.

 

 • Ποια είναι η θέση της γυναίκας επαγγελματία στον χώρο του αθλητισμού κατά τη γνώμη σας; Υπήρξαν δυσκολίες για εσάς και με ποιον τρόπο τις αντιμετωπίσατε;

 Η αλήθεια είναι ότι οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ανεξαρτήτως φύλου αλλά ενίοτε σε κάποιες περιπτώσεις  υπάρχει άλλη αντιμετώπιση ως ασθενές φύλο. Η δίκη μου προσέγγιση σε τέτοιες καταστάσεις είναι ακόμη περισσότερος επαγγελματισμός, δυναμικότητα και αποφασιστικότητα. Αυτό το τρίπτυχο πάντα με δικαιώνει.

 

 •  Ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του αθλητισμού για τη σωματική και την πνευματική υγεία;

 Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Είναι ένα γνωμικό που έχει εισχωρήσει στο μυαλό μου πολλά χρόνια πριν σπουδάσω την επιστήμη του αθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να γεμίζω σελίδες για τα οφέλη της άθλησης στον ανθρώπινο οργανισμό. Θα αρκεστώ σε μερικά από αυτά:

* Η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αερόβια άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι μικροβιακών και κυρίως ιογενών λοιμώξεων.

* Βοηθά στην μείωση του στρες και του άγχους. Επιστημονικά αποδεδειγμένα, η σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών (των ορμονών της χαράς) που παράγονται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και προάγουν την ευτυχία και την ευφορία.

* Διαχείριση των πόνων στις αρθρώσεις. Με την άθληση μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις μας, μειώνοντας έτσι και τη φθορά της άρθρωσης.

* Έλεγχος βάρους και αύξηση του μεταβολισμού. Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης προσφέρει αύξηση του μεταβολικού ρυθμού που οδηγεί σε αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του βάρους μακροπρόθεσμα.

* Κατ’ επέκταση των παραπάνω, αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθηση.

 

 • Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο που αθλείται ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο (ατομικά, ομαδικά, δια ζώσης, διαδικτυακά, κ.ά.); Πόσο έτοιμη ήταν η επιχείρησή σας για αυτές τις αλλαγές;

 Η κατάσταση του εγκλεισμού ήταν καταλυτική για πολύ κόσμο. Σε κάποιους λειτούργησε ιδιαιτέρως θετικά κάνοντας τους να στραφούν ως διέξοδο στην άθληση. Ήταν αυτοί που συνειδητοποίησαν άμεσα τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, ακόμα και υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Αρνητική επίδραση δέχτηκαν τα ομαδικά αθλήματα καθώς δεν υπήρχε λύση στην διεξαγωγή αυτών αλλά ούτε στη ουσιαστική διατήρηση της ομαδικότητας. Στα ατομικά αθλήματα τα πράγματα ήταν κάπως πιο εύκολα μιας και υπήρχε η δια ζώσης προσωπική εκγύμναση καθώς και το διαδίκτυο που μπορούσε να βοηθήσει κατά ένα μέρος. Στο κομμάτι του διαδικτύου θα ήθελα να επισημάνω ότι παρατηρείται η λανθασμένη χρήση του με αποτέλεσμα τραυματισμών ή μη αποτελεσματικότητας στόχου. Η άθληση δεν είναι μουσική, να επιλέγουμε απλά αυτή μου μας διασκεδάζει. Εμείς σαν Curves προσαρμοστήκαμε σε αυτό, κάνοντας live διαδικτυακά μαθήματα με ταυτόχρονη διπλή ή και τριπλή επίβλεψη κατά την διάρκεια της εκγύμνασης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πάντα να γνωρίζουμε οποιεσδήποτε ανάγκες του κάθε μέλους μας καθώς και το ιατρικό ιστορικό του. 

 

 

 • Τι πιστεύετε ότι θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού – εκτός από χρηματικές ενισχύσεις?

Μια απλή αλλά πολύ σημαντική κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του αθλητισμού, είναι να προάγονται μέσω των ΜΜΕ τα θετικά, και κυρίως ως προς την υγεία, που μπορεί να αποκομίσει ο κόσμος μέσα από την άθληση. Και φυσικά επειδή πιστεύω πως όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση, η αναβάθμιση της φυσικής αγωγής στα σχολεία. Δεν νοείται για εμένα να τελειώνεις το σχολείο και να μην γνωρίζεις την σημαντικότητα την άθλησης στη ζωή σου.

 

 • Αθλητισμός και δημότες Ευόσμου… αθλούνται οι συνδημότες μας και, αν ναι, ποιες είναι οι ηλικίες που ασχολούνται περισσότερο με τον αθλητισμό;;

 Μπορώ σίγουρα να μιλήσω για τον γυναικείο πληθυσμό του Εύοσμου. Η δεκάχρονη παρουσία μου στον Εύοσμο μου επιτρέπει να πως οι γυναίκες του Εύοσμου είναι δραστήριες, ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και είναι συνεπείς στην παρουσία τους. Από φοιτήτριες, επαγγελματίες, νέες μητέρες και κυρίες μεγαλύτερων ηλικιών, όλες δηλώνουν την παρουσία τους καθημερινά στο γυμναστήριο. Γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι σε αυτόν τον δήμο.

 

Σολομωνίδου Χριστίνα

Ιδιοκτήτρια του Sporting Fitness Center

 

 

Η Χριστίνα Σολομωνίδου είναι ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου Sporting Fitness Center. Είναι απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, πρωταθλήτρια Ελλάδος ενόργανης γυμναστικής για 2 συνεχόμενα χρόνια, κυπελλούχος Ελλάδος, Βαλκανιονίκης, προπονήτρια ενόργανης γυμναστικής, διεθνής κριτής της παγκόσμιας ομοσπονδίας γυμναστικής FIG και κριτής της ελληνικής γυμναστικής ομοσπονδίας ΕΓΟ μέχρι και σήμερα.

 

 • Ποια είναι η θέση της γυναίκας επαγγελματία στον χώρο του αθλητισμού κατά τη γνώμη σας; Υπήρξαν δυσκολίες για εσάς και με ποιον τρόπο τις αντιμετωπίσατε;

Η γυναίκα επαγγελματίας στο χώρο του αθλητισμού κατέχει μία εξέχουσα θέση και αυτό αποδεικνύεται από το ότι καθημερινά ολοένα και νέες γυναίκες δραστηριοποιούνται στο χώρο μας με μεγάλη επιτυχία και κερδίζουν τον σεβασμό όλων. Το 1994 που άνοιξα το γυμναστήριο αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες στο να δεχτεί ο κόσμος μία γυναίκα σαν υπεύθυνη γυμναστηρίου, αλλά με τις γνώσεις τόσο τις προσωπικές όσο και της ομάδας με την οποία συνεργαζόμουν, κατάφερα να κερδίσω την εκτίμηση του κόσμου που λαμβάνω ακόμα και σήμερα, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια.

 

 • Ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του αθλητισμού για τη σωματική και την πνευματική υγεία;

Με τη σωματική άσκηση ο αθλητής αποκτά αγωνιστικότητα, αυτοκυριαρχία, καλλιεργείται το θάρρος, η θέληση, η αποφασιστικότητα, η τόλμη για την αντιμετώπιση του αθλητικού αγώνα και, κατ’ επέκταση, της ζωής. Η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων, γιατί ωθεί τον άνθρωπο να θέτει ολοένα κι υψηλότερους στόχους και να παλεύει με υπομονή κι επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Παράλληλα, μέσω αυτού αξιοποιεί τον ελεύθερό του χρόνο μακριά απ’ το άγχος και τη ρουτίνα, δηλαδή ψυχαγωγείται γνήσια και δε διασκεδάζει ανούσια. Ο αθλητισμός αναπτύσσει αρμονικά το σώμα και το πνεύμα, προσφέρει υγεία στον οργανισμό και σωματική ευρωστία, λειτουργεί ως αντίβαρο στα ναρκωτικά, το κάπνισμα, κτλ. Η σωματική κατάσταση επηρεάζει την πνευματική κι αντίστροφα. Ο αθλητικός αγώνας υποχρεώνει το άτομο να προβληματιστεί για το πώς θ’ αποδώσει καλύτερα, θέτει νέους υψηλότερους σκοπούς και καλλιεργεί το νου. Όλα τα παραπάνω γίνονται πιο επιτακτικά σε μια εποχή πνευματικής μονομέρειας και προσκόλλησης στην ειδίκευση.

 

 • Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο που αθλείται ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο (ατομικά, ομαδικά, δια ζώσης, διαδικτυακά, κ.ά.); Πόσο έτοιμη ήταν η επιχείρησή σας για αυτές τις αλλαγές;

Τις δύσκολες ημέρες που περάσαμε και περνάμε, με αφορμή την πανδημία του Covid-19, έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής όλων των Ελλήνων, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ο κόσμος αναγκάστηκε να ψάξει εναλλακτικούς τρόπους για να γυμναστεί, είτε δίνοντας βάση στο περπάτημα και την γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, είτε παρακολουθώντας online προγράμματα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Με το άνοιγμα των γυμναστηρίων υπήρξαν αλλαγές στην δόμηση των ομαδικών προγραμμάτων (λιγότερος κόσμος και κρατήσεις θέσεων). Η επιχείρησή μας από την πρώτη στιγμή είχε τις λύσεις και προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και συνεχίζει να λειτουργεί ικανοποιώντας τον κόσμο της και προσφέροντάς του τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες της, όπως κάνει 27 συναπτά έτη.

 

 

 • Τι πιστεύετε ότι θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού – εκτός από χρηματικές ενισχύσεις?

 Η αλήθεια είναι ότι η βοήθεια της πολιτείας δεν είναι ανάλογη με το έργο που προσφέρουμε στο κόσμο, για σωματική και ψυχική υγεία, εμείς οι επαγγελματίες του χώρου του αθλητισμού. Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο μας είναι η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, γιατί μην ξεχνάμε ότι η υγεία μας είναι απαραίτητο αγαθό για την επιβίωσή μας και όχι είδος πολυτελείας. Επίσης θα μπορούσε το κράτος να δώσει κίνητρα στον κόσμο είτε οικονομικά, είτε μέσω παροχών υγείας, μέσω συνταγογράφησης για να ωθήσουν τον κόσμο στο να καλυτερέψει την ποιότητα ζωής του.

 

 • Αθλητισμός και δημότες Ευόσμου… αθλούνται οι συνδημότες μας και, αν ναι, ποιες είναι οι ηλικίες που ασχολούνται περισσότερο με τον αθλητισμό;;

Οι δημότες του Ευόσμου ολοένα και περισσότερο ωθούνται προς τον αθλητισμό και το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο κόσμος γυμνάζεται ανεξαρτήτου ηλικίας, οι μικρότερες ηλικίες για την αποφυγή της καθιστικής ζωής, και οι μεγαλύτερης ηλικίας για την βελτίωση του τρόπου ζωής τους μέσω της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

 

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως είμαι σύζυγος και μητέρα δυο παιδιών. Η κόρη μου Αλίκη ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική και ήταν πρωταθλήτρια στις παγκορασίδες. Ο γιος μου Λευτέρης ασχολείται με το ποδόσφαιρο και το τένις. Ο σύζυγός μου Γιάννης ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για 15 συναπτά έτη, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και καθηγητής φυσικής αγωγής. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου για την υποστήριξη που μου παρείχε σ’ όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας μέχρι και σήμερα.

 

Γκιργκένη Ελευθερία

Ιδιοκτήτρια του Free Dancers Studio

 

 

H Ελευθερία Γκιργκένη είναι δασκάλα χορού και ιδιοκτήτρια της σχολής χορού Free Dancers Studio. Από μικρή είχε το μικρόβιο του χορού μέσα της και έτσι στάθηκε τυχερή, καθώς μόλις στα 19 της χρόνια κατάφερε να ανοίξει τη σχολή χορού που τόσο ονειρευόταν. Οι σπουδές της δεν απέχουν πολύ από το επάγγελμα που ακολούθησε, καθώς και έχει τελειώσει βρεφονηπιοκόμος σε τεχνικό λύκειο και έτσι οι δύο αυτές αγάπες, τα παιδιά και ο χορός, συνδυάστηκαν άριστα στη σχολή χορού. 

 

 • Ποια είναι η θέση της γυναίκας επαγγελματία στον χώρο του αθλητισμού κατά τη γνώμη σας; Υπήρξαν δυσκολίες για εσάς και με ποιον τρόπο τις αντιμετωπίσατε;

 Όσο αφορά το κομμάτι αθλητισμού και τα πρότυπα  του, ευτυχώς έχουμε πολλές καταξιωμένες γυναίκες που έχουν σχολές χορού και είναι ενεργές επαγγελματικά  αλλά και χορευτικά. Έτσι, σε σχέση με άλλα επαγγέλματα , το κομμάτι της σύγκρισης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας δεν υπάρχει τόσο στη δική μας περίπτωση .

Στην αρχή της καριέρας μου, αλλά δεν αρνούμαι πως μέχρι και τώρα, έπρεπε πάντα να αποδεικνύω στους μαθητές μου αλλά και στους συναδέλφους μου πως η ηλικία μου δεν θα έπρεπε να  καθορίζει την εμπειρία και την οργάνωση που μπορώ να παρέχω στην επιχείρησή μου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση – δυσκολία που αντιμετώπισα αφορά το κομμάτι εμφάνισης και, συγκεκριμένα, τη σύγκριση ανάμεσα στα καλογυμνασμένα αθλητικά σώματα και τους γυμνασμένους, πιο εύσωμους σωματότυπους, τους οποία με πικρία μπορώ να πω πως δεν έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε και, γιατί όχι, να θαυμάζουμε στον επαγγελματικό χώρο του αθλητισμού. Υπήρξαν πολλές φορές που στην ερώτηση «ποιο είναι το επάγγελμά σου» απαντούσα πως είμαι ιδιοκτήτρια και δασκάλα σχολής χορού και ο συνομιλητής μου με έκπληκτο βλέμμα δυσκολευόταν  να πιστέψει ότι του λέω αλήθεια.

 

 • Ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του αθλητισμού για τη σωματική και την πνευματική υγεία;

Ο χορός σαν άθλημα σίγουρα προσφέρει μία σωματική υγεία αλλά θα μου επιτρέψετε να σταθώ περισσότερο στην πνευματική και ψυχική υγεία που μπορεί να προσφέρει. Το να αθλείσαι μέσα από το χορό σου δίνει ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα και πολλές φορές ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσο καλή γυμναστική μπορεί να κάνει απλά χορεύοντας! Είναι τόσο ευδιάθετο το κλίμα στις αίθουσες χορού σε συνδυασμό με τη μουσική που πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και, φυσικά, με σωστά καταρτισμένους δασκάλους. Τα αποτελέσματα άσκησης στο σώμα μας είναι πολύ καλά και μάλιστα χωρίς κάποιος, ο οποίος δυσκολεύεται και μόνο στην ιδέα της άσκησης, να χρειαστεί να σκεφτεί ούτε λεπτό ότι εκείνη τη στιγμή ζορίζεται. Θεωρώ ότι ο αθλητισμός σε κάθε μορφή του θα έπρεπε να ξεκινάει από την αρχή της ζωής μας και να μην σταματάει ποτέ. Δε χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές, αρκεί να τον έχουμε καθημερινά στη ζωή μας. Όσο ο καθένας θέλει και μέσα από όποιο άθλημα επιλέξει, γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτεροι άνθρωποι, πιο ευδιάθετοι, πιο δυνατοί να ανταπεξέλθουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας και πιο υγιείς.

 

 •  Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στον τρόπο που αθλείται ο κόσμος τον τελευταίο χρόνο (ατομικά, ομαδικά, δια ζώσης, διαδικτυακά, κ.ά.); Πόσο έτοιμη ήταν η επιχείρησή σας για αυτές τις αλλαγές;

 Δυστυχώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πιστεύω ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη ζωή μας και πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ίσως είναι δύο από τα στοιχεία και επαγγέλματα τα οποία έχουν πραγματικά πληγεί σε όλο αυτό το διάστημα. Πολύς κόσμος πλέον έχει συνηθίσει να γυμνάζεται μόνος του μπροστά από μία οθόνη, ένα laptop ή ένα κινητό.  Πολλοί προσπάθησαν να κρατήσουν την επικοινωνία με τους μαθητές τους κάνοντας τα λεγόμενα online μαθήματα, κάποιοι τα κατάφεραν αλλά ποτέ δεν ήταν το ίδιο, κάποιοι πάλι όχι. Θα σταθώ λίγο πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της δικής μου επιχείρησης καθώς ένα βασικό κομμάτι του χώρου είναι η κοινωνική επαφή, η ομαδικότητα και η αλληλεπίδραση. Μέσα στα μαθήματα γυμναζόμαστε παρέα και δυστυχώς πιστεύω ότι όσα online μαθήματα και να κάνουμε, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις στιγμές τις οποίες περνάμε μέσα σε μία αίθουσα χορού. Επιπλέον, υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες από άποψη χώρου, αλλά και εξαρτημάτων να γίνει σωστά το μάθημά μας. Δεν μπορεί ο καθένας να διαθέτει στο σπίτι του τα συγκεκριμένα εξαρτήματα που μπορεί να χρειάζονται. Αν μιλήσω για τις μικρότερες ηλικίες, καθώς και στη σχολή έχουμε μαθητές από δύο ετών, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρεις να κρατήσεις την προσοχή ενός παιδιού αυτής της ηλικίας σε μία οθόνη και θα έλεγα ότι είναι και ελαφρώς επικίνδυνο να προσπαθήσεις να το γυμνάσεις ή να του μάθεις χορό χωρίς να είσαι παρών ως δάσκαλος, καθώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και προετοιμασμένοι για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο σπίτι όσον αφορά στο χώρο στον οποίο καλούμε το παιδί να κάνει μία άσκηση. Τέλος, για να απαντήσω και στην ερώτησή του αν ήμασταν προετοιμασμένοι για όλο αυτό, επειδή όπως προανέφερα στη σχολή μας έχουμε παιδάκια από 2 ετών και ο κύριος όγκος μαθητών μας είναι ηλικίας μέχρι και παιδιά εφηβείας, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για ιντερνετικά μαθήματα. Προσπαθήσαμε βέβαια με διάφορους τρόπους να παραμείνουμε κοντά τους για όσο διάστημα διήρκεσε η πανδημία.

 

 

 • Τι πιστεύετε ότι θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού – εκτός από χρηματικές ενισχύσεις?

Πιστεύω ότι με βάση το τελευταίο διάστημα που έχουμε περάσει σίγουρα κάποιες οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος θα μπορούσαν να μας δώσουν μία βοήθεια ώστε να ανταπεξέλθουμε απέναντι στο προσωπικό μας, αλλά και στα έξοδα της επιχείρησης που δύο χρόνια τώρα κοντά τρέχουν. Το σημαντικότερο όμως, πέραν της περιόδου της πανδημίας, πιστεύω ότι είναι η αναγνώριση και ο κρατικός σεβασμός στο επάγγελμα μας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πάρα πολλοί δάσκαλοι χορού, όπως και εγώ η ίδια, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωριστούμε κρατικά στο είδος χορού το οποίο έχουμε διδαχθεί και διδάσκουμε, και δεν μπορούμε κρατικά να θεωρηθούμε αθλητές εφόσον δεν είμαστε κομμάτι του κλασικού χορού. Αμέσως αυτή η διάκριση δεν επιτρέπει σε ένα μεγάλο ποσοστό χορευτών  να συμμετέχει σε διάφορα δρώμενα μέσω των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει τον αθλητισμό, το χορό και όλα αυτά τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν, έτσι ώστε ο κόσμος με έχει μία πλήρη εικόνα και να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά είδη χορού αλλά και αθλητισμού.

 

 •  Αθλητισμός και δημότες Ευόσμου… αθλούνται οι συνδημότες μας και, αν ναι, ποιες είναι οι ηλικίες που ασχολούνται περισσότερο με τον αθλητισμό;;

Πιστεύω ότι ο δήμος μας είναι ένας από τους καλύτερους δήμους στο κομμάτι αθλητισμού. Οι δημότες μας τείνουν να δοκιμάζουν πολλά και διαφορετικά αθλήματα. Από σχολή έχει περάσει πάρα πολύς κόσμος τα τελευταία πέντε χρόνια που είμαστε ενεργοί και μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία που έχει δοκιμάσει να χορέψει ή να ασχοληθεί πιο ενεργά με το χορό. Αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί, καθώς εξαρχής η επιλογή μου να ανοίξω τη σχολή σε μία μικρή γειτονιά του Ευόσμου είχε να κάνει με την ελπίδα μου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε μία επαγγελματική μορφή αθλητισμού ή σε μία επαγγελματική χορευτική πορεία να  να το δοκιμάσουν, να μπορούν να είναι μέρος της χορευτικής κοινότητας , από μικρά παιδιά μέχρι και μεγάλους ανθρώπους. Ελπίζω σύντομα να τελειώσει η περίοδος της πανδημίας, να ξανανοίξει η σχολή μας και όλος ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Παροτρύνω όλους εσάς να δώσετε μία ευκαιρία στον αθλητισμό στη ζωή σας, ασχέτως ηλικίας. Είμαι σίγουρη ότι αν του δώσετε μία ευκαιρία δεν θα σταματήσετε ποτέ ξανά και, όπως λέω και στα μικρά μου και στις έφηβες  μου, όταν ο καιρός σου δίνει βροχές βγάλε το πιο ρομαντικό  σου συναίσθημα και χόρεψε!!!

 

 

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία όλες τις κυρίες που τόσο πρόθυμα δέχτηκαν να συμμετέχουν στη δράση.

Ευχαριστούμε επίσης το φωτογράφο Κώστα Γιαννακόπουλο για την πολύτιμη συνεργασία και την εθελοντική προσφορά του.

Site 8th art photography: https://www.8art.gr/

FB 8th art photography: https://www.facebook.com/8artphoto

 

#emsek #evosmos #kordelio #woman #businesswoman #sports #sportswoman